En nu we dan toch in China zijn - nou ja, soort van - kan ik meteen mooi een ander boek noemen dat begint met die eerdergenoemde woorden: De kunst van het oorlog voeren van Sun Tzu. Staat ergens in mijn boekenkast - ooit geleend (sorry eigenaar, je was een collega in een ver verleden bij Wunderman/Cato Johnson. Als je dit leest zorg ik dat je het terugkrijgt); nooit gelezen.
Dan zijn er nog talloze andere kunsten van: kaizen, veldspel, geluk, koken, veranderen, falen, mislukken, verliezen, opvoeden (had ik misschien eerder moeten ontdekken), ouder worden (wordt het al tijd daarvoor? ik ben 53 nu), sterren kijken, kwetsen, aangenaam verpozen, lezen en - hoe kan het ook anders - geluk. Toch gek dat de kunst van het (ver)beelden er niet bij zit.
De kunst van het groeten bestaat voor zover ik weet nog niet. En dat is jammer, want het is een kunst die nogal onder druk staat. Zeker in grootstedelijke omgevingen weet men niet meer hoe dat moet. Ook in wat meer landelijke omgevingen zoals Monnickendam is een ernstige terugloop merkbaar in het groeten. Dat is meer dan jammer want in groeten zit een essentiële existentiële component. Als je gegroet wordt, word je gezien. En dat wil ieder mens diep in zijn hart: gezien, herkend en erkend worden.
Ik groet veel en vaak. Als het kan door verbaal gedag te zeggen en anders door te zwaaien. Ik maak er een sport van om de jongeren die op weg zijn naar hun middelbare school te groeten. Dat levert vaak een grappige verwarring op. Als puber zit je er een beetje tussenin: je wilt enerzijds bijzonder graag gezien worden en anderzijds helemaal niet. Met een groet raak je dat fenomeen even. De meeste jongeren groeten wel terug en degenen die dat niet doen - die stuurs doorlopen of fietsen - weten toch altijd een glimlach op mijn gezicht te krijgen. Die wil dan even niet gezien worden. Prima.
Misschien moet dat boekje over De kunst van het groeten er maar eens komen. Er zit namelijk zoveel meer in dan alleen gedag zeggen. Eigenlijk is het ook een soort van Wei Wu Wei - even stil staan. Bij het feit dat je als mens gezien wilt worden.