Maar inmiddels weet ik dat zoiets ongeveer hetzelfde is als toen je als kind cadeaus kreeg. Hoe meer je er krijgt, hoe korter je er plezier aan beleeft. Dat is misschien een beetje kort door de bocht, maar toch. Die complimenten zijn niet meer en ook niet meer minder dan de uitgesproken ervaring van die mensen op dat moment. Natuurlijk zegt dat iets over wat je kunt en hoe goed je dat doet. Maar meer dan de reflectie van een spiegel is het eigenlijk niet.
Het wordt allemaal veel mooier en diepgaander als je van je troon af stapt. Maakt niet uit of anderen je daarop hebben gezet of dat je dat zelf deed. Want het gaat natuurlijk nergens, zo'n positie. Hoezo zou je meer zijn, of mooier of beter of spiritueler of doordachter of menselijker dan een ander? Hoezo? Zulk denken brengt dualiteit in de wereld. De vergelijking. Het anders zijn. Het is wel begrijpelijk overigens dat het gebeurt; dat we dat allemaal doen. We groeien ermee op. Allerlei structuren en systemen om en in ons zijn zo ingericht. Helaas. En daardoor kost het moeite om je eraan te ontworstelen. Om jezelf te onttronen.
Toch is het allereerst ook boeiend om zo eens naar jezelf te kijken. Waar zit of sta je op die troon? Wie zet jou daarop? En waarom? Waar heb je het aan 'verdiend'? En hoe voelt het om daar te zijn? Is het verdienste? Word je er verlegen van? Of vier je juist die positie op dat moment? Bespeel je het publiek? Hou je het moment zo lang mogelijk vast?
Als je het lef hebt om jezelf te onttronen, betekent dat niet dat je jezelf kleiner maakt. Het is geen platte bescheidenheid. Integendeel, het is juist een heel diep besef. Van hetzelfde zijn als ieder ander. Van gelijkheid en verbondenheid. Van 'a spiritual being having a human experience'. Dus stel die vragen aan jezelf. Durf te twijfelen. Laat die rotsvastheid los. Niets is zeker en een troon is al helemaal een wankel ding. Bovendien zul je merken dat jezelf onttronen leidt tot meer ervaringen van geluk. Vaker een glimlach op jouw gezicht en dat van anderen. Als je van je troon komt nodig je de ander automatisch daartoe uit. Omdat je elkaar gelijke bent.