Het beeld dat anderen van ons hebben is nooit het beeld dat we zelf van onszelf hebben. Zoals de wereld ook niet is zoals die is, maar zoals wij die zien. Dat betekent dus dat er net zoveel werelden als mensen zijn. Dat voor niemand het beeld van die wereld exact hetzelfde is dan dat van een ander.
Beeldvorming is bepalend voor ons leven en ons geluk. Juist daardoor is het zo gemakkelijk om jezelf net even mooier, slimmer, handiger, intelligenter, aantrekkelijker, succesvoller voor te doen dan eigenlijk nodig is. We willen graag goed op de ander overkomen. Dat doet iedereen. Maar wat zou er gebeuren als je die opsmuk eraf zou halen? Als je waarachtig zou zijn. Als je jezelf volledig zou ontfraaien?
En dan gaat ontfraaien nog een stuk verder. Want het gaat niet alleen om gedrag in het sociaal verkeer. Het gaat vooral om gedrag ten opzichte van jezelf. Om volledige en totale acceptatie. Want ten diepste kun je alleen maar van het leven houden en kan het leven alleen maar van jou houden als je de moed hebt om jezelf totaal te accepteren.
Eenvoudig is dat niet. Maar het kan wel. Dus stel jezelf die vraag maar eens: wat accepteer ik echt niet van mezelf? Waarom doe ik dat niet? Wat zit daar achter? En onder? Door jezelf op die manier te bevragen ontdek je steeds meer over hoe fraai, hoe prachtig je echt bent. Wie er onder die lagen zit. En waarom dat zo'n geweldig mooi, liefdevol en inspirerend mens is.
Anders gezegd: als je begint met jezelf ontfraaien, begin je met accepteren. En met acceptatie begin je jezelf leuker, aardiger, vriendelijker, grappiger, moediger, mooier en nog veel meer te vinden. Dat maakt je een aantrekkelijker mens. En zo zou je kunnen zeggen dat de wereld en langzaam maar zeker steeds mooier op wordt omdat steeds meer mensen bereid om zichzelf te ontfraaien.
P.S. Goede hulp daarbij is bijvoorbeeld Tara Brach - Het leven liefhebben door acceptatie.