Gelukkig is taal niet ons enige communicatiemiddel. Naast horen en luisteren kunnen we ook nog kijken, ruiken, tasten en proeven. Als je wilt weten of iemand iets echt meent ga je niet alleen af op wat diegene zegt, maar vooral en bovenal op hoe diegene het zegt. En dat is grappig. Zodra het menens wordt, spelen de woorden een minder grote rol.
En dat gaat dan nog over communicatie met anderen. Het begint natuurlijk allemaal met de communicatie met jezelf. Hoe eerlijk durf je tegen jezelf te zijn? Hoezeer ben je bereid om jezelf, je eigen gedrag, je gewoontes, je valkuilen en je sterkte echt onder ogen te zien? En wat zeg je dan tegen jezelf? Ben je streng? Ben je ruimhartig? Ben je wispelturig? Ben je net zo liefdevol naar jezelf als naar anderen?
Jezelf ontveinzen begint en eindigt bij jezelf. Bij het loslaten van wat niet echt is. Bij het zien van jezelf zoals je echt bent. Met je rothumeur en die klotegewoontes. Met die driften en die buien. Met je leugentjes en je draaikonterij. Zie het en wees mild. Kijk ernaar en besef dat je dat ook bent. Als je jezelf gaat ontveinzen, gaan de minder fijne kanten van jou langzaam maar zeker smelten. Want je durft ze te zien. Je praat er met jezelf over. Je accepteert ze. Je vecht niet, maar je laat ze los. En zo glijdt heel gestaag de ballast van je af.
Jezelf ontveinzen wil ook zeggen dat je minder hoeft te zeggen. Want je realiseert je dat het bij een ander ook zo kan zijn. Dat ook zij of hij die strijd misschien kent. En voert. Er groeit een mildheid in je. Omdat je de verbinding ziet. Omdat je de ander beter aanvoelt. Omdat je je verbonden voelt. Jezelf ontveinzen maakt je echter. Je leert de stilte waarderen. Waar niets is behalve je hartslag, je ademhaling en de ruis van de omgeving. Waarom zou je ooit nog veinzen? Het is goed waar je bent en zoals je bent. En zo is het.