De grootste sport vind ik nog wel om de kinderen die wat stiller zijn uit hun tent te lokken. Zo was er dinsdag een jochie - nou ja de grootste van het groepje - die nauwelijks in ging op de vragen. In het begin laat ik dat meestal maar even; de kinderen moeten ook aan mij wennen. Maar na een klein uurtje vond ik het wel tijd om hem eens wat meer te betrekken. En zo waren we binnen de kortste keren verwikkeld in een gesprek over familie, een oom in Marokko, rijkdom, huisdieren (zangvogels, hagedissen) en nog veel meer. Prachtig.
Maar het mooiste moest nog komen. Irene stelde nogal wat vragen - vooral aan de kinderen. Ze had zichtbaar plezier in deze tocht door Amsterdam-Centrum en deed - toen we bij de Singel waren aanbeland - spontaan de suggestie om even naar de redactie van de Groene te lopen. Vlakbij. Nou, voor zo'n kans moet je alle ruimte maken. Dat ruikt naar avontuur. Dus zo gezegd en zo gedaan. We zijn met het hele gezelschap op alle verdiepingen van het pand geweest. De kinderen hebben gezien hoe het blad wordt opgemaakt, ze hebben even gesproken met de hoofdredacteur, rondgekeken op de reactie-afdeling en natuurlijk allemaal een Groene mee naar huis genomen.
Zo kreeg de Taaltrip ineens een nog veel taliger dimensie. Het mooiste was dat een van de meisjes ook nog journaliste wilde worden. Ze had ook een paar scherpe vragen voor de medewerkers van De Groene.
Zo hadden we een ochtend die de kinderen niet snel zullen vergeten. Ik ben benieuwd wat ze in de klas allemaal vertellen over hun avontuur. En ik wil Irene bedanken voor haar spontane suggestie. Zulke invallen maken zorgen voor veel vrolijkheid en avontuur. En dat brengt een glimlach op ieders gezicht.
Tot slot nog dit: Irene van der Linde schreef twee prachtige boeken over Europa: Het einde van Europa - ontmoetingen langs de nieuwe Oostgrens en Het veer van Istanbul - ontmoetingen langs de Bosporus. Aanraders. Als groot liefhebber van non-fictie en fotografie heb ik ervan gesmuld. Net als van deze bijzondere Taaltrip.