De eerste les gaat over wat reclame nou eigenlijk. Ik begin dan met een rondje. De vraag is: Wie heeft er gisteren tv gekeken? De meeste vingers gaan dan wel de lucht in. Het bruggetje naar reclame is dan zo gemaakt. Alle leerlingen weten feilloos allerlei merken te noemen die zich op hun netvlies hebben genesteld. De meesten kunnen ook zonder moeite de pointe van de tv-commercials beschrijven.
Het mooie vind ik dat ze zelf ook al aangeven dat ze soms gek worden van dat voortdurende bombardement van beeld en geluid. Bijna allemaal zappen ze weg als er reclame komt. Op Youtube kan dat helaas niet, zo vullen ze dan aan. 'Daar moet je altijd eerst een reclame zien, als je het filmpje wilt zien dat je leuk vindt'. En zo worden kinderen van 12, 13 jaar al gebrainwashed door grote en kleinere merken. Een van de doelstellingen van onze lessen is om hun bewustzijn daarover op gang te brengen. Dat kost overigens weinig moeite.
Tegelijkertijd gaan ze zelf aan de slag met een reclame-opdracht. Dit jaar zullen ze laten zien - met uitingen waarin ze zelf de hoofdrol spelen - waarom IMC Weekendschool zo belangrijk is voor Amsterdam-Noord. De eerste brainstorm daarover, en dat doen ze in creatieve teams, gaf al veelbelovende resultaten. Zo schreven twee meisjes dat de weekendschool best wel eens het algemene opleidingspeil in Amsterdam-Noord in de loop van de jaren zou kunnen verhogen. Prachtig hoe zij op zo'n jonge leeftijd al zo ver in de toekomst kijken en zo goed het effect van het onderwijs van IMC Weekendschool weten te benoemen.
En dat beeld-extremisme? Gewoon de stad uit en de velden in, het strand op of door het bos struinen. Wat je daar aan beeld, geluid en geur voorgeschoteld krijgt heeft een zuiverend effect. Het leegt je hoofd en maakt ruimte in je hart. Gelukkig doen ze dat ook met de leerlingen van de weekendschool. In april is het uitje. Dan enteren nieuwe beelden, geluiden en geuren de zintuigen van deze kinderen. Maar eerst nog even zorgen voor prachtbeelden en -teksten voor de expositie!